Sambandet mellan sociala medier och psykisk ohälsa

Debatten om sociala medier och psykisk ohälsa är högaktuell. I Australien har man nyligen lagstiftat om att barn och tonåringar under 16 inte kommer kunna skapa konton på sociala medier. Lyckas inte sociala medie-plattformar som TikTok, Snapchat, Facebook, X och Reddit hindra unga från att använda deras tjänster kan böter i mångmiljonbelopp utfärdas.

 

Hårdare lagstiftning mot sociala medier i Sverige kan införas

Och i Sverige lyfter vår regering allt oftare varningar om hur liknande lagstiftning kan vara att vänta i Sverige. Utbildningsminister Johan Pehrson är inte främmande inför att införa ett liknande förbud även i Sverige och säger till Aftonbladet:

– Krisen är allvarlig. Vi följer detta mycket, mycket noga.m Vi måste ta ett samlat grepp om detta i regeringen. Vi måste komma tillrätta med de här mycket skadliga algoritmerna på sociala medieplattformar.

Johan Pehrson fortsätter:

– Det här gäller ungdomars fysiska och mentala hälsa, deras skolresultat och deras framtidsmöjligheter. Vi måste vara beredda att vidta de åtgärder som är nödvändiga, säger han till Aftonbladet.

Ny forskning stödjer att minskad sociala medier-användning ökar välmåendet

Jag har följt sociala mediers utveckling i över 15 år, skrivit två böcker i ämnet och konstaterar att det finns forskning som stödjer att en överanvändning av sociala medier kan bidra till psykisk ohälsa inte minst i unga år.
Och samtidigt handlar mycket om HUR du använder sociala medier och i vilken utsträckning. En ny studie från Lunds universitet visar att försökspersonerna i studien som minskade sin sociala mediekonsumtion till en halvtimme om dagen upplevde ökat välmående, minskade nivåer av nedstämdhet och stress samt ökad självkänsla. 

Läs mer om forskningsresultaten i ”Effects of reduced and altered use of social networking sites – a randomized controlled study” som också är publicerad i tidskriften Journal of Social and Clinical Psychology.

Analysera ditt sociala medier-användande för ett bättre psykiskt mående

Sociala medier

Så hur ska du göra för att hitta din väg till att må bra med sociala medier? Börja med att studera dig själv och analysera hur ditt sociala medier-användande påverkar ditt mående. Blir du irriterad, stressad, tänker nedvärderande tankar om dig själv efter att ha tillbringat tid på sociala medier?
Eller får du nya idéer, får nya kunskaper och blir kreativt stimulerad? Fundera på hur du kan få mer av de positiva effekterna och mindre av de negativa. Ta kontrollen över ditt användande. 

Prova att ställa några av frågorna nedan för att se om du är i riskzonen till att må dåligt av sociala medier.

Är du i riskzon för att må dåligt av sociala medier?

  • Känner mig nedstämd eller ledsen när jag har spenderat tid på sociala medier.
  • Jämför mig med andra när jag ser deras poster, och känner mig mindre framgångsrik
  • Lägger ofta timmar på sociala medier men känner bara att det är slösurfande. Helt värdelöst och ger mig ingenting. 

Och känner du igen dig i någon av ovanstående punkter, så kan vi konstatera två saker:

  1. Ditt beteende på sociala medier är inte sunt
  2. Du behöver förändra ditt beteende

Dessutom kan vi konstatera ytterligare en sak: Du är långt ifrån ensam. Flera undersökningar och studier visar på ett samband mellan  ett ökat sociala medier-användande och ökad psykisk ohälsa. Samtidigt måste jag påminna om att vi är experter på att forska på farligheter med nya innovationer. Och letar man efter forskning på hur sociala medier har räddat livet på människor, stärkt självkänsla hos minoriteter, mobiliserat samhällsförändringar som #MeToo som faktiskt gjort mer för jämställdheten de senaste decennierna än något politiskt parti, ja då får man leta länge. Men, vi alla vore naiva om vi inte såg baksidorna och riskerna. 

Är du en person som blir stressad av att se siffror som signaleras i rött med olästa meddelanden på din telefon? Agera!

Det går givetvis att ta ansvar för en sund livsstil med sociala medier. Och det finns flera sätt som du kan ändra ditt beteende och användande, genom att installera inställningar på din mobil och dator, för att sätta rimliga tidsgränser för ditt användande. 

Checklista för en sundare sociala medier – beteende

  • Äg ditt feed – rensa ditt flöde

Minns du frasen ”Du är vad du äter”? På samma sätt är du ditt feed. Lägger du timmar på att varje dag ”äta” innehåll som gör dig glad? eller innehåll som gör dig nedstämd?. Tänk efter, följer du personer som får dig att må bra, att lära dig nya saker – eller är det precis tvärtom? Att ditt flöde får dig att känna dig nedstämd och illa till mods? Agera: Avföljer du direkt, så äger du din feed och det är du som bestämmer vad du själv ska exponeras för. 

  • Stäng av notifikationerna

Stäng av notifikationerna – så slipper du bli stressad över att gå in och kolla dina sociala medier så fort det händer något nytt, utan kan faktiskt välja själv när du vill gå in utan att känna att du måste. Har man sin mobil i sovrummet slipper man också få sin sömn störd, skärmen lyser inte upp och det blir inte några störande vibrationer som rubbar din sömn.

Det händer mycket inom detta område just nu.
Vill du veta mer om sociala medier och effekter på vårt psykiska mående – boka en akteull föreläsning med Frida Boisen, globalt prisad inom sociala medier, och som utkommit med prisvinnande böcker inom såväl psykisk ohälsa som sociala medier.
Eller använd Frida som moderator. Hon har modererat globala paneler med ledande internationella aktörer ett flertal gånger, såväl i Almedalen som med representanter från Nordiska justiedepartementen, ministrar, polis, barnrättsorganisationer mm.