Är hybridarbete himmel eller helvete?
De senaste veckorna har hybridarbetsentusiaster fått ett hårt slag från tillbaka-till-arbetet-rörelsen. Men är hybridarbete egentligen så dålig? Och vilka för- och nackdelar har det?
På ena sidan: Företag i framkant som Spotify – som gjorde ”Att arbeta var som helst” till sin nya favoritlåt i början av förra året.
På den andra sidan: Elon Musk som i november skickade ett e-postmeddelande till alla Twitter-anställda och meddelade att de inte längre skulle få arbeta på distans.
För några dagar sedan kom ännu ett slag i kriget mot hybridarbete: Svarta rubriker i Sveriges ledande affärstidning Dagens Industri skrek ut: Hybridarbete en katastrof!
Mannen bakom denna slutsats är Erik Flinck, Sveriges vd för Boston Consulting Group, en av världens ledande konsultföretag – och han stöder sin historia på data från 1500 transformationsprocesser som BCG är involverade i runt om i världen.
Flinck hävdar att distansarbete leder till förtryckt utveckling, kostnadsexplosion, förlust av energi samt tempo i organisationer. Vilket också leder till färre nya initiativ och mycket långsamma beslutsfattande, för att nämna några av de hemska nackdelarna med distansarbete.
Det här är mina tankar om hybridarbete
Verkligen? Jag är av annan åsikt.
Att säga att digitala arbetsmetoder inte fungerar verkar inget annat än bakåtsträvande. Självklart kan vi engagera våra team i digitala möten, uppnå våra mål, hitta glädje, spänning, fatta snabba beslut och dessutom hitta nya lösningar online.
Behöver jag påpeka det uppenbara? Hur skapar våra barn nya världar, uttrycker nya idéer och hittar vänner? Har du hört talas om spel som Fifa och Minecraft? Och hallå: Till och med vuxna har hittat våra sätt. Har du hört talas om Tinder? Eller Teams? Eller LinkedIn för den delen?
Jag tror det är rättvist att säga att digitala sätt att skapa fantastiska kopplingar och utbyta idéer definitivt fungerar! Det handlar faktiskt om förtroende och hållbarhet. Om att få arbete-liv-balansen att fungera. En fråga om att locka talang för att möjliggöra mångfald. Istället för att tvinga alla anställda att vara på en specifik byggnad i en specifik stad eller likaså i ett specifikt land. Kom igen! Det är 2023! Vakna upp!
Vi vill ha förtroende!
Så varför denna desperata rop från gammaldags chefer som längtar tillbaka till en länge förfallen antik arbetsmetod?
Sammanfattningsvis, acceptera faktumet att anställda inte längre kommer att säga ja till en föråldrad arbetsmetod där total kontroll är nyckeln. Låt oss inse det. Arbetslivet har utvecklats. Å ena sidan är det är inte perfekt, inte himmelriket. Men å andra sidan ärden digitala eran där covid-19 satte fart på utvecklingen av arbetsmetoder är här för att stanna. Så låt oss inte fastna i att diskutera den inte alltför spännande frågan om OM hybridarbete är här för att stanna.
Istället: Låt oss dela våra mest lysande insikter om HUR vi kan engagera oss ännu bättre, smartare och roligare i digitala arbetsmöten. Låt oss börja nu. Jag längtar efter dina bästa erfarenheter och idéer:
🌟Hur får du ditt digitala möte att lysa?
🌟Hur interagerar du? Finns det några specifika övningar eller tricks?
🌟Hur kickstartar du kreativitet eller teamwork online?
Låt oss dela våra bästa nycklar till framgång med hybridarbete idag.